navigáció
OMEGA-3 - OMEGA-6 ARÁNY LABORVIZSGÁLAT

Omega-3 - Omega-6 arány laborvizsgálat

Az omega-6 és az omega-3 zsírsavak fontos egyensúlya

Az omega-6 és az omega-3 közötti megfelelő egyensúly lehet az egészség javításának és a krónikus betegségek csökkentésének egyik fő kulcsa.

Alapvető zsírsavak

A zsírsavak nagyon fontos szerepet látnak el a test funkcióinak biztosításában, így az agy- és izomműködés, a keringési- és légzőrendszer, illetve a bőr megfelelő állapotának karbantartásában. A zsírsavak omega-3, omega-6, és omega-9-re bonthatóak.

Az omega-3 és -6 zsírsavak esszenciális zsírsavak, mely azt jelenti, hogy szervezetünk képtelen az előállításukra, így étrenden, vagy valamilyen étrend-kiegészítőn keresztül kell hozzájutnunk. Ezek a zsírsavak létfontosságúak az agy fejlődéséhez, az immunrendszer működéséhez, és a vérnyomás szabályozásához. Az optimális hatás elérése és fenntartása érdekében erősen ajánlott a folyamatos napi bevitel.

Változó étkezési szokások

Az ipari forradalom előtt a nyugati étrend hozzávetőlegesen azonos mennyiségű omega-3 és omega-6 zsírsavat tartalmazott, azonban az elmúlt 40-50 év nagy változásokat hozott étkezési szokásainkban. Napjainkban nagyon sok feldolgozott élelmiszert és növényi olajat (pl. szójából, napraforgóból és kukoricából) fogyasztunk, melyek legfeljebb 80% omega-6 zsírsavat tartalmaznak és csak nagyon kevés, vagy semennyi omega-3 zsírsavat. Jelentős mennyiségű omega-6 zsírsavat adnak az állatoknak is, melyek az általunk fogyasztott állati eredetű élelmiszerek forrásai – ugyanez igaz lehet a tenyésztett halak táplálékaira is.

Omega-3 / Omega-6 arány

A túlzott omega-6 zsírsav fogyasztás miatt felborult egyensúly komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Sajnos ez az eset áll fenn legtöbbünknél anélkül, hogy tudnánk róla. Napjainkban egy nyugati ember étrendjében az omega-6 és az omega-3 zsírsav aránya tipikusan 10:1 és 20:1 között mozog. Ez azt jelenti, hogy 20-szor annyi omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint omega-3-at. Az ajánlott arány 5:1 alatt van. Az elmúlt évtizedben általánosan felismerték, hogy az érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízottság kialakulásának vezető okai a hosszú távú gyulladások. Az 5:1-es aránynál magasabb érték esetében növeljük a gyulladásos reakciók hosszát és súlyosságát. A helyes omega-6 és omega-3 egyensúly megtalálása kulcsfontosságú lehet egészségünk javításában és a krónikus betegségek csökkentésében.
 

Vércsepp vétel

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vércukor vizsgálathoz hasonlóan az ujjbegyből vett vérmintát küldünk a laborba, melynek eredményeként megkapjuk a véredben található vörösvérsejtek omega-6 és omega-3 zsírsav tartalmát.


A leggyakoribb omega-3 zsírsavak az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexénsav (DHA). Ennek a kétfajta zsírsavnak a vörösvérsejtek sejtmembránjában található arányát nevezzük az Omega-3 Indexnek. Az Omega-3 Index egy jó lehetőség arra, hogy megvizsgáljuk, hogy elegendő omega-3 zsírsavat viszünk-e be mindennapi táplálkozásunkkal. Amennyiben az Omega-3 Index alacsonyabb, mint 4, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kockázata megnő.

A sejtmembránban található omega-6 és omega-3 zsírsav közötti arány megmutatja, hogy adottak-e a normális működés feltételei.

Vizsgálati laboreredmények

  • Omega-3 index
  • Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA) Arány


Az eredményeket 25-30 munkanapon belül e-mailen küldjük el pácienseinknek kiértékeléssel és magyarázattal együtt.

Omega3 - Omega6 arány meghatározás: 24.000 Ft 

Együttműködő partnereink

Herbaferm Yiya Sunmed LabSystem Regus doTerra Energy-Lab Duolife RExtra Billingo SumUp EQ Asea SanyoSeiko Osachi